Hlavní obsah

ČNB sráží sazby, hypotéky ale nezlevňují

Bankovní rada České národní banky věří, že inflace už je pod kontrolou a ve čtvrtek znovu srazila o půl procentního bodu svou hlavní úrokovou sazbu. Ta tak od loňského prosince klesla ze sedmi už na 4,75 procenta. Podle analytiků to ale k dlouho očekávanému výraznějšímu zlevňování hypoték prozatím stejně nepovede.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na počátku června se průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu snížila proti předchozímu měsíci o pouhých 0,01 procentního bodu na 5,51 procenta.

„Podobně jako po předchozím zasedání rady ČNB a snižování sazeb nemusí být dopad pro žadatele o hypotéky velký. Zejména velké banky budou chtít pravděpodobně své sazby ještě podržet na podobné úrovni až do začátku září. Až vejde v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru, tak úrokové sazby bank začnou klesat rychleji,“ řekla Novinkám hypoteční analytička ze společnosti Sirius Finance Lucie Drásalová.

Až vejde v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru, úrokové sazby bank začnou klesat rychleji
Lucie Drásalová, hypoteční analytička

Narážela na to, že od září si banky budou moci u nových smluv účtovat poplatek 0,25 procenta z předčasně splacené části úvěru za každý započatý rok zbývající do konce fixace úroku až do výše jednoho procenta.

Banky tak podle výše předčasné splátky budou inkasovat i desítky tisíc korun, zatímco dosud mohou chtít jen úhradu odůvodněných administrativních nákladů v řádu stokorun.

Jedním z důvodů, proč banky nemusí chtít hypotéky zlevňovat, to může být i podle šéfa portálu Hyponamíru.cz Miroslava Majera. „Kvůli novele zákona o předčasném splacení hypoték by teď banky v případě snižování úrokových sazeb mohly přijít o své klienty, kteří by chtěli hypotéky refinancovat. Rychlé snižování úrokových sazeb u hypoték tedy nepředpokládáme,“ uvedl.

Tempo zůstává stejné. ČNB snížila základní úrokovou sazbu na 4,75 procenta

Ekonomika

Zároveň ale zmínil, že na výši úrokových sazeb v bankách mají vliv hlavně ceny dlouhodobých zdrojů, které ČNB neovlivní.

Zvyšování sazeb ČNB nicméně banky v minulosti často označovaly za hlavní důvod, proč musí hypotéky zdražovat. Opačně to ale podle nich nyní neplatí. „Na trh má velký vliv zejména vývoj delších úrokových sazeb, takzvaných swapů. Na jejich základě probíhají termínované obchody v rámci financování na mezibankovním trhu, a proto přímo ovlivňují výši úrokových sazeb u hypotečních úvěrů,“ sdělila Novinkám mluvčí ČSOB Monika Hořínková.

„Aktuálně bude záležet zejména na tom, jak se vyvinou tyto delší sazby u fixací na tři roky a pět let, které měly v minulých měsících vzestupnou dynamiku. Je tam tedy mnohem více faktorů, které na to mají vliv, a snížení repo sazby ČNB jako takové tak může hrát velmi malou úlohu,“ doplnila.

Sazby půjdou dolů zřejmě až koncem roku

Zlevňování hypoték během léta neočekává ani Petr Jermář z portálu Banky.cz. „Velkého zlevnění dříve nejoblíbenějších fixů na pět let se klienti bohužel zatím nedočkají, nabídky bank budou stále oscilovat kolem pěti procent. O něco levnější budou kratší fixace na tři roky. Blíže k hranici čtyř procent se pravděpodobně dostaneme až závěrem letošního roku,“ řekl.

Hypoteční specialistka FinGO Jana Vaisová potvrdila, že ačkoli hlavní sazba ČNB už na minulém květnovém zasedání rady klesla na 5,25 procenta, banky hypotéky nezlevnily a vyčkávají. „Pokud banky nabízejí sazby pod pětiprocentní hranicí, jedná se o akční ceny hlavně pro velmi krátké fixace na dva až tři roky,“ podotkla.

Hypotéky zamrzly, zlevnění se nekoná

Finance

Snížení úrokových sazeb v podání ČNB není podle analytika ČSOB Dominika Rusinka automaticky garancí levnějších hypoték i proto, že vývoj na globálních trzích zůstává velmi nejistý, zejména pokud jde o nastavení měnové politiky ve Spojených státech.

„To může držet tržní sazby výše po delší dobu. Předpokládám, že do konce roku se hypoteční sazby dostanou pod pět procent, razantnější pokles směrem ke čtyřem procentům bude ale záležitostí až příštího roku,“ dodal.

Průměrný byt bude každý rok zdražovat o statisíce, předpovídá ČNB

Ekonomika

Výběr článků

Načítám