Hlavní obsah

Akcie Trumpovy společnosti odepsaly za tři týdny 50 procent

Akcie společnosti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa jsou v hlubokém propadu. Jen od 30. května Trump Media & Technology Group (TMTG) odepsala zhruba polovinu své tržní hodnoty. Po uvedení na burzu letos v březnu prvotní zájem o společnost provozující sociální síť Truth Social opadl, podle analytika je navíc firma i přes klesající akcie stále předražená.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Bývalý prezident USA Donald Trump

Článek

Je vinen. Takový verdikt v New Yorku vynesla porota, která 30. května shledala, že se Trump provinil ve všech 34 bodech obžaloby v případu falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce za mlčenlivost.

Od té doby to jde s akciemi jeho společnosti, které jsou od začátku značně volatilní, z kopce. Současná cena jedné akcie TMTG dosahuje 33,5 dolaru (775 korun). Ještě minulý týden byla ale cena pod 28 dolary za akcii. To je oproti 62 dolarům z 28. března, tedy pár dní poté, co podnik po fúzi s firmou Digital World Acquisition na burzu vstoupil, výrazně méně.

Jen za pouhé tři týdny akcie odepsaly 50 procent, upozornil server americké televizní stanice CNN. Prudký výprodej tak vymazal téměř tři miliardy dolarů (asi 70 miliard Kč) z odhadovaného čistého jmění Trumpa, který je s podílem téměř 65 procent hlavním akcionářem společnosti.

Trump s Bidenem jsou nejméně oblíbení kandidáti, které jsem zažil, řekl expert na americké prezidenty

Volby USA

Navzdory klesající ceně akcií navíc někteří experti varují, že svého dna ještě TMTG nemusela dosáhnout. „Akcie jsou stále divoce předražené,“ podotkl Jay Ritter, profesor financí se specializací na kapitálové trhy na Floridské univerzitě.

Hlavní problém tkví v tom, že i po nedávném výprodeji je firma stále oceňována v miliardách dolarů, generuje však velmi nízké příjmy. V letošním prvním kvartálu zaznamenala tržby jen ve výši 770 500 dolarů, což je druhé čtvrtletí v řadě s tržbami pod milionem dolarů. Kromě toho samotná sociální síť Truth Social zůstává ve svém segmentu malým hráčem, který je trpaslíkem ve srovnání s X Elona Muska, Redditem, či dokonce Threads, jež patří Metě Marka Zuckerberga.

Hlavní tržní stratég pro IPO (první veřejné nabídky akcií) ve společnosti Renaissance Capital Matthew Kennedy ale odmítá, že by TMTG byla tzv. meme akcií jako GameStop či AMC, které se obchodují jen na základě hybnosti a humbuku, nikoliv na základě fundamentů.

„Jedná se o společnost ve fázi vývoje s mnohamiliardovým oceněním. Když akcie společnosti výrazně klesnou, obvykle vidíte, že se o ně zajímají hodnotoví investoři, a to není případ meme akcií,“ řekl Kennedy.

Trumpův podíl, který nelze v blízké budoucnosti prodat, je nyní oceněn na zhruba 3,1 miliardy dolarů. To je pokles bezmála o polovinu ve srovnání s 30. květnem, dodala CNN.

Trump zbohatl o miliardy dolarů. Peníze ale nemůže použít

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám