Hlavní obsah

Problémy Karlovarského kraje by vyřešila veřejná vysoká škola, řekl prezident Pavel

Mariánské Lázně

Bez veřejné vysoké školy nelze podle prezidenta Petra Pavla vyřešit problémy Karlovarského kraje. Její vznik by měla podpořit vláda. Uvedl to v pondělí na závěr dvoudenní návštěvy regionu v Mariánských Lázních.

Pavel podpořil vznik vysoké školy.Video: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

„Změna k lepšímu by v Karlovarském kraji měla začít zřízením veřejné vysoké školy,“ uvedl prezident s tím, že iniciativa by měla vzejít od ministra školství, potažmo od celé vlády.

Na vysokou školu je podle prezidenta navázána například věda a výzkum a také firmy s vyšší přidanou hodnotou. „Ale i zájem mladých lidí v regionu zůstávat,“ podotkla hlava státu. „Je to sněhová koule, která s sebou nabaluje další a další pozitiva,“ doplnil Pavel.

Podle Pavla by se mělo určitě jednat o veřejnou vysokou školu. „Zřídit soukromou školu, která bude placená, v kraji, kde jsou sociální problémy jedny z největších v republice, by bylo proti smyslu záměru,“ dodal Pavel.

Foto: Novinky

Prezident Petr Pavel se setkal s představiteli Karlovarského kraje.

Prezident Pavel by přidal slabým krajům z rozpočtového určení daní

Ekonomika

V KK působí několik poboček vysokých škol, a to i veřejných, které nabízejí většinou kombinovaný způsob studia. Asi největší rozsah studia nabízí pobočka Fakulty ekonomické Západočeské univerzity v Plzni v Chebu.

Založit ale vlastní veřejnou vysokou školu v regionu se dlouhodobě nedaří, a tak z kraje odcházejí nejchytřejší studenti jinam a pak se příliš domů nevracejí. Kraj je v poslední době začal motivovat finanční podporou během studia, která je spojena se závazkem, že se po ukončení studia vrátí pracovat zpět.

V Karlových Varech se bude studovat wellness

Shodou okolností město Karlovy Vary v pondělí oznámilo, že se podařilo zajistit akreditaci pro nový obor Kinantropologie - Wellness specialista, který bude v Karlových Varech zajišťovat Západočeská univerzita v Plzni.

Jeho spuštění od letošního podzimu již nic nebrání. Půjde o bakalářský program, jehož studium bude zaměřeno na pohyb člověka a jeho optimální využití ve prospěch lidského zdraví. Kraj usiluje také například o vznik polytechnického vysokoškolského studia, které by mohlo probíhat v Královském Poříčí na Sokolovsku.

Během návštěvy byla dalším hlavním tématem problematika chudoby v regionu. Na ty by se podle Pavla mělo nahlížet komplexně. Do úvahu by se měly brát všechny faktory a řešit situaci vyváženě.

Prezident zmínil například špatnou dostupnost sociálního bydlení, vliv exekucí či předčasné odchody žáků ze základních a středních škol. V pondělí v diskuzi s obyvateli kraje označil jako jeden z možných kroků pomoci provést změny v rozpočtovém určení daní, díky nimž by více peněz od státu směřovalo do strukturálně postižených regionů.

Pavel navštívil v Ústeckém kraji vyloučenou lokalitu

Domácí

Výběr článků

Načítám