Hlavní obsah

Pavel navštívil v Ústeckém kraji vyloučenou lokalitu

Prezident Petr Pavel navštívil ve čtvrtek v rámci dvoudenní návštěvy Ústeckého kraje i vyloučenou lokalitu Janov v Litvínově na Mostecku. Hlava státu zde zavítala do Sousedského domu Libuše, kde s místními politiky, zástupci úřadů a neziskových organizací debatovala o tom, jak situaci v sociálně vyloučených lokalitách řešit. Janov je považován ze jedno z největších romských ghett v Česku.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Návštěva Sousedského domu Libuše v sociálně vyloučené lokalitě Litvínov - Janov. Na snímku prezident s majitelem Sousedského domu Libuše Petrem Globočníkem

Článek

„Základním problémem sociálně vyloučených lokalit je jejich koncentrace do malého území. V Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji je 70 procent těchto lokalit,“ řekl novinářům Pavel po ukončení návštěvy kraje na zámku Jezeří.

„Univerzální přístup v tomhle případě nefunguje, s lokalitami musíme pracovat individuálně,“ doplnil.

Problémy vyloučených lokalit souvisí podle Pavla se sociálním bydlením. „Co mě zaráží nejvíc, je, že všichni dlouho hovoříme o problému obchodu s chudobou, který se tady koncentruje, a kterému bohužel stát svými opatřeními napomáhá,“ kritizovala hlava státu.

Lex Aš. Město na periferii chce zákon, aby nemuselo platit daně

Ekonomika
Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Pavlova návštěva Sousedského domu Libuše v sociálně vyloučené lokalitě Litvínov - Janov

Cenové mapy jsou podle něj stanovené bez ohledu na ceny obvyklé v místě a čase, a vytvářejí tak prostor pro skupování bytů.

„Jejich majitelé pak čerpají státní dotace, které se nedostanou k lidem. Jsou to miliardy, které protékají do černých děr, neřeší problém sociálně vyloučených lokalit a stát přichází o spoustu peněz,“ řekl prezident.

Složité situaci by podle něj mohl pomoci připravovaný zákon o sociálním bydlení.

„Oprávněná je debata, jak donutit vlastníky bytů, aby plnili své povinnosti. Možná přijde na pořad jednání tak citlivá věc, jako je možné vyvlastnění těchto bytů. Mohl by to být velký zásah do vlastnických práv,“ připustil.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Prezident Petr Pavel během tiskové konference na zámku Jezeří

Ve středu večer debatoval prezident v krajském městě s občany, ve čtvrtek se zastupiteli kraje a kromě debaty o sociálně vyloučených lokalitách absolvoval také kulatý stůl na téma energetické transformace kraje.

Pavel byl naposledy na oficiální jednodenní návštěvě na severu Čech loni na konci února, což bylo ještě před inaugurací. Tehdy se potkával s občany ve městech, zdravil se s lidmi, kteří na něj na různých místech čekali.

Tentokrát se to na žádné ze zastávek po kraji nestalo. V Domě kultury v Ústí nad Labem ve středu vpodvečer, kde návštěva prezidenta debatou s občany začala, ochranka pečlivě kontrolovala příchozí do sálu. K prezidentovi se nedostaly ani děti na sídlišti Janov, které zde na něj čekaly.

Na přelomu týdne navštíví prezident ještě Karlovarský kraj. V neděli a v pondělí ho čekají jednání s regionálními politiky a debaty s občany i odborníky na témata sociálně vyloučených lokalit nebo vzdělávání v kraji.

Pavel: Část příběhu bratří Mašínů mi brání, abych je vyznamenal

Domácí
Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Pavlova návštěva Sousedského domu Libuše v sociálně vyloučené lokalitě Litvínov - Janov

Výběr článků

Načítám