Hlavní obsah

Obrana dětí před násilníky nabírá zpoždění, dětský certifikát začne platit nejdříve za rok

Kdo bude chtít pracovat s dětmi, bude si muset pořídit osvědčení, že se v minulosti nedopustil závažného trestného činu. Účinnější ochrana dětí před násilníky by měla být možná už od příštího roku. Ministerstvo spravedlnosti certifikát připravuje, ale jeho zástupci zatím nechtějí říct, kdy budou hotoví.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Koaliční poslanci už hovoří o tom, že osvědčení bude možné vydávat od 1. července 2025 roku. Naplno se systém rozběhne od července následujícího roku, kdy také začne platit povinnost se jím prokázat. Certifikát by řešil situace, kdy někdo spáchá trestný čin, ale po zákonem stanovenou dobu vede řádný život a nechá si trest zahladit, takže se ve výpisu z rejstříku trestů už neobjevuje. V nové evidenci by měly zápisy zůstat.

V říjnu roku 2023 hlásili politici koalice i opozice shodu a optimismem nešetřil ani Antonín Stanislav (ODS), tehdejší náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). „Uděláme všechno pro to, aby to nejpozději 1. ledna 2025 nabylo účinnosti. Budeme se snažit i dříve,“ popisoval Stanislav. Tento termín je podle všeho nereálný.

„Kolegové na realizaci takzvaného dětského certifikátu pracují, konkrétní termín předložení ale nejsme schopni odhadnout,“ řekl nyní mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. „Platí, že si uvědomujeme jeho potřebnost, ale je nutné, aby splňoval parametr ústavnosti,“ dodal Řepka.

Blažek musí řešit další problém, tentokrát chtějí stávkovat jeho vlastní úředníci

Domácí

Minulý týden nicméně proběhlo k dětskému certifikátu jednání, kterého se zúčastnili zástupci všech pěti koaličních stran. „Vytvořili jsme zadání pro ministerstvo spravedlnosti, které by mělo text napsat během července a srpna tak, aby byly vyřešeny všechny sporné záležitosti,“ uvedl poslanec Jakub Michálek (Piráti), jeden z účastníků jednání.

„Nejdůležitější pro nás bylo, a shodli jsme se na tom všichni, zpětné zapisování,“ popsal další účastný poslanec Michal Zuna (TOP 09). Spor se totiž vedl o to, zda by mohl zákon pracovat i s trestnými činy typu vraždy, těžkého ublížení na zdraví či týrání, které se udály v minulosti. „Pokud by se zapisovaly jen trestné činy, které se stanou po začátku platnosti zákona, byl by naprosto bezzubý,“ řekl Zuna s tím, že by trvalo desítky let, než by takový zákon začal být užitečný.

Zuna popsal, jak by systém měl fungovat. Bude existovat seznam povolání, kde budou dětský certifikát vyžadovat, vedle zaměstnanců ve školství pracujících s dětmi by to mohli být i vedoucí na táborech. Zaměstnavatel si vyžádá, aby dotyčný doložil bezúhonnost. Tento jednotlivec si zažádá na úřadu a dostane výpis – informaci, zda v tomto registru má, či nemá záznam.

V registru sexuálních delikventů by měli být i dřívější pachatelé, shodly se úřady

Domácí

Podle Michálka by měly být součástí této evidence zmíněné trestné činy až do devadesátých let, doplnit by je mělo čestné prohlášení, jímž dotyčný sdělí, že se žádného takového činu nedopustil v dřívější minulosti nebo v cizině. Pokud by v prohlášení zalhal, jednalo by se o přestupek postižitelný pokutou. „Tato osvědčení by se mohla vydávat a vyžadovat od prvního července příštího roku, od 1. 7. 2026 by se měl systém rozběhnout naplno a měly by platit zmíněné povinnosti u profesí,“ popsal Michálek.

„Když vše půjde stejně hladce jako redefinice znásilnění, tak se zákon stihne schválit. Možným řešením je předložit ho i jako poslanecký návrh,“ popsala Barbora Urbanová (STAN), která se na zadání pro ministerstvo spravedlnosti také podílela.

Očekává se i podpora opozice, o potřebě dětského certifikátu dlouhodobě mluví poslankyně hnutí ANO Taťána Malá. Nyní řekla: „Doufám, že bude co nejdříve předložena písemná podoba zákona. Ministerstvo spravedlnosti ji slibovalo už ke konci letošního března, to se nestalo.“

Tři pětiny rodičů odsuzují bití dětí páskem. Fackování tolik nevadí, ukázal průzkum

Domácí

Výběr článků

Načítám