Hlavní obsah

Milei v Praze: Havel je pro Argentince příkladem boje proti totalitě

Česká republika a Argentina podporují ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v boji proti brutální agresi Ruska, stejně tak podporují právo Izraele bránit se proti terorismu, řekl argentinský prezident Javier Milei po jednání se svým českým protějškem Petrem Pavlem. Vyzdvihl rovněž odkaz prezidenta Václava Havla, který představuje pro Argentince významný příklad boje proti totalitním režimům.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Petr Pavel přivítal na Pražském hradě argentinského prezidenta Javiera Mileie.

Článek

Oba prezidenti se podle Pavla na jednání shodli na důležitosti obrany demokracie, světového řádu založeného na pravidlech včetně teritoriální celistvosti a suverenity.

Země jsou podle něj blízkými partnery při mnoha jednáních například v OSN. Pavel věří, že v budoucnu se Argentina stane globálním partnerem Severoatlantické aliance (NATO).

Český prezident také doufá, že se s jihoamerickou zemí podaří prohloubit spolupráci v energetice, těžbě, kybernetické bezpečnosti, obranném a leteckém průmyslu, kosmických či zelených technologiích.

Do Česka přijíždí argentinský prezident Milei. V Německu na něj čekal Scholz i demonstranti

Domácí

Pavel připomněl, že v Argentině žije jedna z největších krajanských komunit. V latinskoamerické zemi žije 50 tisíc lidí s českým pasem. „Mnozí z nich jsou pevnou součástí argentinské společnosti. Češi v Argentině se navíc ke svým kořenům nadále hrdě hlásí, o čemž svědčí desítka aktivně působících krajanských spolků,“ poznamenal.

Milei pak pochválil Česko a jeho obyvatele, kteří „příkladně bojovali za svoji svobodu proti okovům, do kterých byla tato země uvězněna“. Václav Havel je podle argentinského prezidenta pro jeho lid cenným příkladem boje proti totalitní režimům.

Schůzka s Fialou

Již odpoledne se argentinský prezident sešel v Kramářově vile s premiérem Petrem Fialou. Oba politici rovněž řešili geopolitickou situaci a mezinárodní řád.

„Jsem velmi rád, že argentinský prezident sdílí v základních pozicích podobnou pozici jako dlouhodobě já, což se projevuje v argentinské podpoře Ukrajiny. To je velmi důležité, protože Evropa potřebuje spojence,“ řekl Fiala.

Fiala uvedl, že podporuje dohodu mezi EU a jihoamerickým sdružením volného obchodu Mercosur. Poděkoval rovněž za argentinskou podporu českým vědcům v Antarktidě.

Argentinu zasáhly násilné protesty během senátní debaty o úsporných reformách

Svět

Přednáška na Žofíně

Milei navštívil Českou republiku zhruba půl roku po svém zvolení. Do Česka přicestoval z Německa, kde se setkal s kancléřem Olafem Scholzem.

Kromě jednání s Pavlem a Fialou vystoupil v pondělí argentinský prezident a ultraliberální ekonom na Žofíně se svou přednáškou s názvem Jak na neefektivní vládu. Zatímco na místě konání se dočkal vřelého uvítání a potlesku, poblíž paláce se shromáždilo i několik prezidentových odpůrců. Na situaci dohlížela policie.

Milei po prosincovém nástupu do úřadu oznámil stovky opatření měnících zákony v ekonomické či sociální oblasti. Prostřednictvím radikálního úsporného programu se snaží kdysi bohatou zemi přivést zpátky na cestu růstu. Jeho vláda zrušila tisíce pracovních míst, omezila různé subvence a sociální programy. Podle Mileiových odpůrců, což jsou levicové strany, odbory a sociální organizace, jeho reformy poškodí miliony Argentinců.

Mileiova motorová pila úřaduje. Rozpočet Argentiny skončil po téměř 12 letech v přebytku

Ekonomika

Výběr článků

Načítám