Hlavní obsah

Konfliktní ubytovna s hlučnými nájemníky má zmizet, dům v Příbrami obsadí senioři

střední Čechy

Hluk z oken, nepořádek na trávnících, pokřikování, rušení nočního klidu musí velmi často řešit hlídky městské policie u problematické ubytovny v Příbrami v lokalitě pod Čertovým pahorkem. Teď už reálně ožívá návrh, že by mohla ubytovna zmizet.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ubytovna v Příbrami. Stávající nájemníci se mají stěhovat pryč, vznikne tu bydlení pro seniory

Článek

Objekt patří soukromému vlastníkovi, který se po letech vyjednávání domluvil s radnicí na řešení situace. Z ubytovny by mělo vzniknout bydlení pro seniory a sociální zařízení.

„Hlídky tady velmi často řešily stížnosti lidí z okolí ubytovny. Přes zimu se vždycky situace uklidnila, ale přes léto vyvstaly problémy víc. Nepořádek, rušení nočního klidu byly velmi časté. Policejní hlídky sem musely chodit mnohem víc než jinam,“ potvrdila mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová a jejím slovům přitakával i jeden ze sousedů.

„Teď dopoledne je tu klid, většinou ještě spí, ale večer býval rachot. I když poslední dobou se to trochu uklidnilo,“ potvrdil muž ze sousedství, který nechtěl zveřejnit jméno. V minulosti tady dokonce došlo i na demonstrace, které musel mírnit antikonfliktní tým.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

U problematické ubytovny v Příbrami musel v minulosti zasahovat také antikonfliktní tým a městští strážníci

To všechno by se mělo v dohledné době změnit. Radnice se s vlastníkem domluvila na vyklizení ubytovny tvořené dvěma budovami a její přestavbě.

„Máme podepsané memorandum, že vlastník na své náklady vybuduje z ubytoven malometrážní byty pro seniory, které by měly fungovat jako domov s pečovatelskou službou, vzniknou zde i další lůžka pro centrum následné péče, domov se zvláštním režimem a rádi bychom měli i nějaká lůžka pro hospic,“ uvedl starosta Příbrami Jan Konvalinka.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

V minulosti musela mnohokrát řešit šarvátky mezi místními obyvateli řešit městská policie

Celý projekt je teprve v počáteční fázi a není přesně dané, kolik a jakých lůžek by mělo vzniknout. Podle prvního návrhu je zde například 66 jednopokojových bytů a 39 dvoupokojových jednotek pro dům s pečovatelskou službou, 75 lůžek se zvláštním režimem, tedy pro klienty s demencemi nebo 88 lůžek dalších pro centrum následné péče. Celková kapacita by tedy mohla být kolem čtyř stovek míst pro seniory. To by výrazně pomohlo redukovat pořadník čekatelů na obdobné služby.

Celkové náklady na transformaci dvou budov ubytovny na sociální zařízení jsou odhadovány na 100 až 150 milionů. „Vlastník zafinancuje transformaci, město pak by nejspíš objekt pronajalo a provozovalo,“ upřesnil Konvalinka. Město počítá s tím, že bude mít s provozem sociálního zařízení náklady, ale předpokládá, že z provozu služeb a nájmů za byty budou i výnosy, z nichž by pak platilo nájem vlastníkovi objektu. Dvě budovy by se měly propojit krčkem, v němž by mohla vzniknout recepce a také komerční prostory například pro kadeřnictví a další služby.

„Pro město to výhodné bude, řeší se dvě mouchy jednou ranou. Zanikne problematická lokalita a získáme kapacity pro sociální služby, které můžeme nabízet i lidem z okolních obcí, které by pak mohly na provozu participovat,“ dodal starosta Příbrami.

Jeden problém se ale přeci jen bude řešit hůř, a to vystěhování stávajících obyvatel. „Vlastník této ubytovny má ve městě i jiné objekty, kam bude možné obyvatele umístit,“ ujistil Konvalinka. Ti, kteří mají dlouhodobé nájemní smlouvy a řádně platí nájem, by měli získat bydlení v dokončovaném objektu v Mariánské ulici. Dalším by měl s hledáním bydlení pomoci sociální odbor.

Lepší než ubytovna, tam vám seberou i máslo z nože, pochvalují si lidé noclehárnu v Plzni

Domácí

Výběr článků

Načítám