Hlavní obsah

Investice do garáží ve Štěpánské se Praze 1 vrátí za 600 let

Šest set čtyři let. Za tak dlouho se Praze 1 vrátí investice do parkovacího domu ve Štěpánské ulici. Vyšel ji na 145 milionů korun, objekt s 62 místy pronajímá od loňského července za dvacet tisíc korun měsíčně.

Foto: Garáže - Štěpánská

Garáže ve Štěpánské

Článek

Pronajímatele vybírala městská část v tzv. otevřeném záměru, do kterého se mohl přihlásit kdokoli, kdo splňoval podmínky. Do prvních dvou se podle mluvčí radnice Karoliny Šnejdarové ale nikdo nepřihlásil, třetího se jako jediná účastnila společnost Ecimona, která se podle obchodního rejstříku mimo jiné věnuje právě pronájmu nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Podmínky podle mluvčí splnila, za pronájem nabídla 20 tisíc korun měsíčně. „Podmínky záměru byly poměrně přísné a zahrnovaly požadavky na ponechání parkovacích míst pro rezidenty a abonenty za zvýhodněné ceny, převzetí všech provozních nákladů a údržby objektu. Společnost se také zavázala při převisu poptávky upřednostnit vždy rezidenty Prahy 1,“ sdělila Šnejdarová.

Novinky se na telefonním čísle uvedeném na webu garáží dozvěděly, že k dispozici je pouze dlouhodobé parkování, minimálně na měsíc a například majitel vozu Škoda Octavia Combi zaplatí za pronájem místa 4,5 tisíce korun za měsíc.

„Ještě tu nějaká místa máme,“ ujistila obsluha s tím, že zájemce nemusí být rezidentem, tedy mít trvalé bydliště v Praze 1. „To bylo dřív, teď ne,“ doplnila.

Garáže se řešily od roku 2007

Plán na stavbu garáží ve dvoře ve Štěpánské řešilo vedení první části už v roce 2007. Na pozemcích bývalého lihovaru parkovala živelně auta místních, zároveň pod parcelou zůstaly nevyužité hluboké sklepy. Návrh na stavbu podzemních garáží ztroskotal na odmítavém stanovisku památkářů. V roce 2014 radní schválili vytvoření projektové dokumentace na parkovací dům, který nyní nabízí kolem šedesáti stání.

V rámci zkušebního provozu parkovací dům provozovala městská část vlastními silami. „Ukázalo se, že náklady na provoz jednoznačně převyšují výnosy. Fixní náklady, elektřina, servis a další výdaje dosáhly za rok 2021 více než 2, 3 milionu korun, zatímco příjmy činily pouze 227 298 korun po odvodu DPH,“ připomněla mluvčí.

Pronájem soukromé firmě podle ní znamená, že provozní náklady přebírá nájemce, což pro městskou část představuje úsporu přes dva miliony korun ročně a měsíční příjem dvacet tisíc.

Lidé začínají opět více shánět garáže

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám