Hlavní obsah

Pivo s sebou vozit nemusíte. Jaké jsou aktuální ceny potravin v Chorvatsku

Chorvatsko

U moře, a přesto za ceny jako v Česku. Řada potravin se dá v chorvatských obchodech sehnat za srovnatelné částky jako u nás. Zásoby jídla ani české pivo tak s sebou už na Jadran vozit nemusíte. Pokud se do oblasti letošní léto chystáte, podívejte se, jaké jsou v tamních supermarketech u vybraných potravin aktuální ceny.

Foto: Michaela Bartošová

Jaké jsou aktuální ceny potravin v Chorvatsku?

Článek

V Chorvatsku najdete, kromě menších krámků, které mohou být mírně dražší, zvlášť u pobřeží, také řadu velkých řetězců s potravinami, jako jsou Lidl, Plodine, Kaufland, Tommy či Studenac. Nabízejí široký výběr, časté slevy a akce.

A ceny se tam mnohdy neliší od těch českých. Balit s sebou plný kufr zásob ve snaze ušetřit tak povětšinou není nutné. Další možností, kde sehnat třeba čerstvou zeleninu, ovoce či ryby, jsou lokální trhy.

Do tamních obchodů je zvyklý vyrážet třeba pan Jakub z Ostravy, který se plaví s partou přátel na jachtě po jadranském pobřeží.

Šumava, nebo Chorvatsko? Ceny vyjdou skoro nastejno, říká český turista v Zadaru

Cestování

„Nakupujeme suroviny výhradně v Chorvatsku, protože máme rádi jejich zeleninu, chutná nám víc než ta, kterou koupíme v Česku. Rajčata, salát, okurky, to všechno nakupujeme tady,“ prozrazuje turista Novinkám v Makarské, kde krátce kotvili. Ráno na trhu pořídili čerstvé ryby a plánují je grilovat.

„Samozřejmě kluci si vezou plzeňské pivo, ale to se tady dá taky koupit a v podstatě za srovnatelné peníze jako v Česku, takže je to docela zbytečné vozit,“ dodává.

I podle našeho průzkumu aktuálních chorvatských cen vychází zdejší půllitr Pilsner Urquell v plechovce na skoro srovnatelnou cenu jako v tuzemsku - 1,69 eura (cca 42 Kč). K dostání je tu i Staropramen, Kozel či Krušovice, v plechu i lahvi.

Alkohol za stejnou cenu

Na místní trhy občas chodí také Bohumila s Otou, pár z Liberce, který se ubytoval v Bašce Vodě. „Na trzích se dá i vyjednávat a získat ve výsledku příjemnou cenu,“ říkají ze zkušenosti.

„Jinak finančně se to tu změnilo, víc jsou dražší mléčné výrobky nebo vejce,“ všímají si změn. „Ale třeba alkohol zůstal na stejné úrovni. Mají tu výborné domácí víno.“

Foto: Michaela Bartošová

Jeden z typických chorvatských řetězců s potravinami

Čím dál méně jídla si vozí z domu na dovolené do Chorvatska manželé Sláva a Dagmar Volkovi z jižních Čech. Potraviny nakoupí na místě a vaří si.

„Třeba telecí maso v obchodě, které je u nás velice drahé, je tady levnější. Když si toho nekupujete kila, není to žádná finanční vražda, já jsem spokojená. A kvalita jídla je velká,“ myslí si turistka.

Meloun i za 15 Kč, bageta za 13 Kč

Například kilo melounu nám nabízeli ve stánku na trhu v Rijece a Makarské za 2 eura (cca 50 Kč). V supermarketech vyjde většinou na polovinu a ve slevě jde cena ještě lehce níž, nejlevněji jsme ho zahlédli v obchodě Tommy za 0,59 eura (cca 15 Kč).

Je libo jiné ovoce? Kilo banánů seženete ponejvíce za 1,44-1,55 eura (cca 36-39 Kč), broskve v průměru za 2,10 eura (cca 53 Kč), nejvýhodněji jsme je viděli za 1,19 eura (cca 30 Kč) v Plodine. O trochu dráž vyjdou hrozny či nektarinky, cca 2,5 eura (cca 62 Kč).

Docela výhodně si můžete ze supermarketů odnést i zeleninu. Pro kilo rajčat si půjdete nejčastěji za cenu kolem 2,55 eura (cca 64 Kč), papriky vyjdou v průměru na 3,13 eura (cca 78 Kč), okurky na 1,30 eura (cca 33 Kč) a ani ne jedno euro (cca 25 Kč) stojí hlávka salátu.

Na snídani může přijít vhod kousek pečiva. Malé bagetky či kaiserky tu vyjdou na zhruba 0,18 eura (cca 4,50 Kč), tedy stejně jako v Česku. Za delší francouzskou bagetu pak chtějí v sekci pečiva kolem 0,50 eura (cca 13 Kč).

Cena chleba je velmi rozdílná, závisí na jeho druhu i velikosti, případně jestli si pro něj jdete do velkého řetězce či samostatné pekárny. Menší bochníky jsme mohli koupit již od 0,83 eura (cca 21 Kč), větší se šplhaly i přes 2 eura (cca 50 Kč), nejčastěji se cena pohybuje kolem 1,50 eura (cca 38 Kč).

Třeba v malé pekárničce na kraji Dubrovníku chtěli za pecen maximálně 2,40 eura (cca 60 Kč), za bagetu štědře posypanou semínky pak 2,20 eura (cca 55 Kč).

I za šunku dáte rozdílné částky, dle druhu, kvality a množství. Balené plátky se prodávaly třeba ve zmiňovaném Dubrovníku v marketu Tommy od 2,09 do 2,59 eura (cca 52-65 Kč, balení 100-150 g).

A stejně je to i s balenými plátkovými sýry, například v Kauflandu nabízeli 100 g ementálu v průměru za 2,45 eura (cca 61 Kč), 100 g goudy za 2,85 eura (cca 71 Kč) a stejné množství čedaru za 2,19 eura (cca 55 Kč).

U balené vody (například Jana, Kala, Sara) klasicky platí, že čím větší lahev koupíte, tím bude cena výhodnější. Za 1,5 litru neperlivé vody dáte ve velkých obchodech zhruba 0,95 eura (cca 24 Kč), za půl litr ale jen v průměru o deset centů méně.

Kdo se chce osvěžovat spíše chorvatským pivem, výběr zde najde velký. Třeba za půl litru Ožujska v plechu jsme viděli ceny od 1,25 do 1,77 eura (cca 31-44 Kč) a druhá známá značka, Karlovačko, je na tom velmi podobně (od 1,45 do 1,77 eura, cca 36-44 Kč).

Anketa

Stravujete se na dovolené spíše v restauracích, nebo si raději vaříte sami?
Spíše ve stravovacích zařízeních
20,5 %
Spíš si vařím
21,7 %
Kombinuju obojí
57,8 %
Celkem hlasovalo 3231 čtenářů.

Chorvatsko nejsou jen lignje na žaru. Poprvé získalo dvě michelinské hvězdy

Cestování

Výběr článků

Načítám