Hlavní obsah

Na kole za tou nejlepší italskou zmrzlinou

Vyrazili jste na dovolenou a chcete poznávat tamější krásy, ideálně během příjemné sportovní aktivity, ale děti by se raději válely na gauči či u vody a jedly dobroty? V italském Trentinu na to šli fikaně a cyklistickou trasu skrz půvabnou přírodu vyšperkovali doporučenými zastávkami v těch nejlepších zmrzlinářstvích a cukrárnách. Tentokrát možná děti do sedla poženou vás.

Foto: Profimedia.cz

Nejen dětem se občas nechce na kolo, v Trentinu vyhlášenou cyklotrasu zatraktivnili zastávkami na to nejlepší „gelato“. Ilustrační foto

Článek

Trasa Via dell’Acqua na 113 kilometrech pojí ty nejmalebnější úseky cyklistických stezek, nepoužívaných říčních náspů, železnic a silnic v oblíbeném italském regionu. Ne nadarmo byla roku 2021 vyhlášena nejlepší Zelenou trasou v Itálii.

Začíná ve městě San Michele all’Adige v srdci vinařské oblasti, již krášlí hrad Castello di Monreale ze 13. století. Propojuje 21 obcí a končí v Trentu, hlavním městě regionu.

Foto: Profimedia.cz

Cyklotrasa vede nádhernou krajinou. Na snímku Riva del Garda

Zastávky na trase jsou v létě nutné nejen s dětmi a na ty nejdoporučovanější se nejspíš budou těšit i rodiče.

Sever Itálie láká na spánkovou turistiku

Cestování

Při cestě z Cadina na jih do Lavisu se tak zastavte ve vyhlášené Gelaterii Serafini. Ta je známá jako „Chrám lahodnosti“ a byla zvolena jednou z pěti nejlepších zmrzlináren v celé Itálii. Gelateria a cukrárna v jednom, založená v roce 1973, má na výběr řadu klasických i jedinečných příchutí. Italské zmrzliny jsou vyráběny ručně z lokálních přírodních ingrediencí.

Gelato je italský výraz pro řemeslnou zmrzlinu, bývá méně tučná, ale hutnější než klasická zmrzlina. Při výrobě gelata se používá více mléka než smetany, bývá servírováno při vyšší teplotě a liší se i způsobem výroby. Většina českých mlsounů ale nejspíš nebazíruje na přesném termínu, hlavně když chlazená pochoutka chutná.

V Trentu čeká na cyklisty hned několik možností na výběr. V centru města se můžete zastavit v půvabném podniku Fior di Gusto na ulici Grazioli.

Zmrzlinárna s dlouhou tradicí změnila v roce 2011 majitele, kteří se s proslulou italskou vášní vrhli na výrobu řemeslné zmrzky. Pochutnají si tu navíc i mlsouni s alergií na laktózu, intolerancí na lepek a dalšími omezeními. Tamější poháry prý jen těžko hledají konkurenci.

S příchutí zázvoru a bazalky

Kdo má nejraději čokoládu, měl by vyrazit do ulice Scopoli a navštívit Gelaterii Igloo. Ta má ve své nabídce tajný čokoládový kornout se sladkým překvapením.

Foto: Profimedia.cz

Malebné středověké město Rovereto láká na panoramata i chlazenou pochoutku.

Z hlavního města můžete vyrazit přes jablečné sady údolí Adige a vinohrady Vallagarina až do Rovereta. Ve čtvrti Borgo Sacco se zastavte v Gelaterii Zenzero, kde se specializují na ručně vyráběnou italskou zmrzlinu nevšedních příchutí, jako jsou zázvor nebo bazalka.

Před přesunem k jezeru Loppio se můžete ve městě Mori občerstvit v Gelaterii Bologna, která patří k nejstarším zmrzlinárnám v celém regionu. Sídlí v opulentní secesní vile a na kvalitu přírodních lokálních surovin dbá už od roku 1960. 

Vyjma řemeslné zmrzliny si tam můžete dát oběd či aperitiv. Nejvyhlášenější jsou tamější zmrzlinové či ovocné poháry a zákusky s pravou šlehačkou.

V centru nejkrásnějšího města na trentinské straně jezera Riva del Garda si nenechte ujít zastávku v Gelaterii Flora s krásným výhledem na jezero. Čeká tam italská zmrzlina nesčetných příchutí bez lepku a laktózy i dezerty s rychle tající pochoutkou.

Poté se vydejte do Údolí jezer, cyklostezky vás povedou kolem vodních ploch čistých jako zrcadlo, v nichž se odráží majestátní vrcholky Dolomit. Tato oblast se vyznačuje také vysokou kvalitou vody.

Než zamíříte zpět do Trenta, můžete se zastavit ve starobylém městečku Dro proslulém skvělými švestkami a silným vínem antické tradice. Již třicet let pravidelně hostí letní divadelní festival Drodesera a vyniká i vyhlášenou cukrárnou Gelaterie Maui, kde si vyjma kvalitních zmrzlin můžete dát i zdravější domácí jogurt nebo sherry vlastní výroby.

Vlakem po hradech Trentina s českou stopou

Cestování

Výběr článků

Načítám