Hlavní obsah

Jak zlikvidovat plevel? Tipy na účinné a zároveň šetrné metody

Plevel je nevítaným hostem nejen na záhonech a trávnících, ale také na terasách nebo příjezdových cestách. Kazí estetický dojem, ničí úrodu a může poškozovat zpevněné plochy. Naštěstí existují způsoby, jak se ho účinně a přitom šetrně zbavit. Na malých plochách si mnohdy vystačíte s mechanickým odstraněním a velké trávníky zbavíte plevele pomocí vhodných herbicidů, které mohou být i na přírodní bázi.

Foto: Envato Elements

Pampeliškám stačí opravdu málo a najdou si způsob, jak se uchytit a prosperovat. Bohužel často i tam, kde o ně nestojíme.

Článek

Plevele jsou obecně velmi odolné a rychle se šíří. Jak ale tvrdí zkušení zahradníci, každému z nich vyhovují jiné podmínky a jiný typ i kyselost půdy. Na základě vegetačních kritérií je můžeme rozdělit na jednoleté, dvouleté a trvalé rostliny. Tato znalost nám napoví, zda se budeme s daným druhem potýkat i v příštích letech, pokud jej hned napoprvé nezlikvidujeme důkladně.

Velmi častými plevelnými rostlinami jsou například různé druhy jitrocele, které mají velmi pevné kořeny a klasickým sekáním se jich jen tak nezbavíte. Dále je to například bršlice kozí noha, rdesno ptačí, durman a samozřejmě sedmikrásky a pampelišky (smetánka lékařská) známá svými hlubokými kořeny, které ubírají ostatním rostlinám vláhu i živiny.

Letní řez dřevin pro lepší úrodu i krásnější zahradu

Zahrada

Jde to i bez chemie

Na malé zahradě nebo terase je mnohdy nejefektivnější vytrhat plevel ručně. Jen myslete i na kořínky, aby se za pár dnů nevrátil v ještě větší síle. Rozsáhlé zelené plochy nebo velké záhony sice ručně nevyplejete, ale s vhodně zvoleným zahradnickým náčiním si poradíte i tam. Hodit se vám bude klasická motyka nebo speciální vytrhávač plevele pro rostliny s hlubokými kořeny. Velmi oblíbené jsou ale také rotační kypřiče, které dokážou provzdušnit a zbavit plevele i tvrdou půdu. V každém případě je nutná pravidelnost.

Ještě lepších výsledků dosáhnete, pokud se na plevel připravíte v předstihu. Jeho růstu a šíření zamezíte jak správným hnojením a kultivací půdy, tak použitím mulčovací kůry, která se osvědčila především u okrasných rostlin. Její účinek navíc zesílíte takzvanou metodou stínění, tedy překrytím záhonu černou geotextilií, případně fólií, ale tu je možné používat jen krátkodobě, protože zamezuje přirozené cirkulaci vzduchu i vody.

Foto: Envato Elements

Plevele se silnými hlubokými kořeny nám nezbyde než vyrýt.

Použití herbicidů má svá pravidla

Pokud ruční pletí nepomáhá, je čas vyzkoušet herbicidy, které se dělí na selektivní a neselektivní neboli totální. První typ hubí jen určitý plevel, například kopřivy, pampelišky nebo sedmikrásky, zatímco ve druhém případě musíte počítat i s likvidací ostatních rostlin. Dobrou zprávou ale je, že výrazně přibývá ekologických herbicidů na přírodní bázi, které jsou velmi šetrné, ale díky působení mastných kyselin si s většinou plevele poradí stejně dobře jako klasická „chemie“.

Fungují babské rady?

Řada drobných pěstitelů se při likvidaci plevele spoléhá také na domácí prostředky. Dopustit nedají na horkou vodu, jedlou sodu nebo kombinaci octa se solí a mýdlem. Jak takový ničivý koktejl pro plevel připravit a co od něj očekávat?

Ekologicky s horkou vodou

K nejšetrnějším prostředkům pro hubení plevele patří horká voda, kterou stačí na dané rostliny nalít přímo z konvice. Použít ji můžete na záhony i dlažbu. Nevýhodou ale je, že zpravidla nezničíte celý kořenový systém a budete muset proces opakovat několikrát za sezonu.

Jedlá soda na terasy i chodníky

Pokud plevel prorůstá venkovní dlažbou, snadno ho odstraníte jedlou sodou. Nemusíte nic složitě míchat, pouze ji nasypte do spár mezi obklady či kameny. Na záhony se naopak jedlá soda příliš nehodí, protože by mohla zahubit i ostatní rostliny.

Účinný roztok soli, octa a mýdla

Na větší plochy se osvědčil roztok ze 30 gramů soli, 30 mililitrů octa a 3 kapek tekutého mýdla. Všechny suroviny smíchejte, nalijte do nádoby s rozprašovačem a nastříkejte na plevel. V některých případech bude nutné aplikaci opakovat, aby se prostředek dostal i ke kořenům. Dejte ale pozor na složení mýdla, aby nebylo příliš agresivní, nebo rovnou použijte šetrnější šampon. Stačí ho opravdu jen pár kapek, pomáhá směsi udržet se na listech. Účinnými látkami jsou sůl a ocet. Pozor, silně agresivním saponátům se raději vyhněte, ty na zahradu nepatří.

Jak zatočit s plísněmi na zahradě

Zahrada

Anketa

Zápolíte pravidelně na zahradě s plevelem?
Ano, je to každý rok stejné
94,2 %
Mívali jsme ho víc, teď už je to lepší
2,7 %
Bývalo ho méně, teď je ho nějak víc
1,4 %
Ne, s tím velký problém nemáme
1,7 %
Celkem hlasovalo 805 čtenářů.

Související články

Zelené eldorádo pro kočky

Parádní schovka, masážní drbátko, vyhřívaný pelíšek a pár kvítek pro potěchu i užitek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vše ryze přírodní a bio. Pokud o tomhle vaše chundelatá kamarádka...

Výběr článků

Načítám