Hlavní obsah

Škoda ukázala futuristický závodní koncept

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladoboleslavská automobilka představila svůj první koncept vytvořený čistě pro herní sérii Gran Turismo. Jeho design je inspirován bohatou závodní minulostí značky, má však i propracovanou techniku.

Foto: Škoda Auto

Škoda Vision Gran Turismo

Článek

V uplynulých letech jsme viděli celou řadu konceptů různých automobilek, které ve svém názvu odkazovaly na populární herní sérii Gran Turismo. Ta se na konzoli PlayStation objevila poprvé v roce 1997 a dodnes baví fanoušky virtuálního závodění svým důrazem na jízdní vlastnosti a nabídkou zajímavých vozů, za jejichž volant lze usednout.

Nejnovějším přírůstkem je vůz Škoda Vision Gran Turismo, který by se měl v aktuálním vydání hry Gran Turismo 7 objevit od 25. dubna. A fanoušci značky si s ním budou moci projet slavné okruhy.

Jeremy Clarkson řídil závodní Škodu 1100 OHC. Nadchla ho

AutoMoto

Historická inspirace

Inspirací pro design konceptu Škoda Vision Gran Turismo byly historické závodní vozy mladoboleslavské automobilky, jako například Škoda 110 OHC či Škoda 130 RS. Současně je však patrný i nový designový styl značky s označením Modern Solid.

Kontrast minulosti a současnosti je patrný také na barvách vozu. Automobilka vytvořila dvě verze, přičemž jednu zdobí zelený lak podobný odstínu použitému na konceptu Vision 7S, druhý vůz ale zdobí bílo-modré zbarvení s červenými detaily, připomínající závodní Škodu 130 RS, která zazářila na Rallye Monte Carlo v roce 1977.

Při vývoji konceptu přitom značka nezačínala od exteriéru, ale od interiéru. Designéři se zaměřili na to, co hráči nejvíc vidí při závodním pohledu z kokpitu. A odpovědí je volant, který dostal unikátní design a je osázen všemi důležitými herními prvky. Design kokpitu, včetně různých detailů, na něj pak navazuje.

Dotažené detaily

Ačkoliv je koncept Vision Gran Turismo jen digitální záležitostí, může se pochlubit propracovanou technikou. Hra si totiž nezakládá jen na líbivé grafice, ale také na realistické simulaci jízdy.

„Vůz a jeho vlastnosti ve hře definuje více než stovka technických parametrů, z nichž některé jsou specifické pro náš design,“ vysvětlil v tiskové zprávě Martin Porteš, který tým designérů pracujících na konceptu Škoda Vision Gran Turismo vedl.

Koncept stojí na čistě elektrické platformě s 800voltovou architekturou, má lithium-iontovou baterii uloženou v podlaze, čtyři elektromotory (dva na každé nápravě) a nabízí celkový výkon 800 kW. Jízdní vlastnosti pak vylepšuje systém aktivní aerodynamiky.

Vývoj vozu v automobilce vznikl jako nadšenecký projekt, jehož rozvoj probíhal v přestávkách na oběd. Koncept se ale nakonec dostal až k šéfdesignérovi značky a Oliver Stefani se pro něj rovněž nadchl.

Pět škodovek, které neznáte

AutoMoto

Škodovky mají novou mobilní aplikaci, sjednocuje více funkcí

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám