Hlavní obsah

Druhá generace šíleného Arielu Nomad přijíždí s motorem z Fordu Focus

Druhá generace extrémní terénní buginy Ariel Nomad byla kompletně přepracovaná a slibuje vylepšení ve všech ohledech. Novinkou je také motor o výkonu 309 koní.

Foto: Ariel Motor Company

Ariel Nomad 2

Článek

Společnost Ariel Motor se pochlubila druhou generací dobrodružné buginy, která slibuje zábavu za volantem bez ohledu na povrch, po kterém se právě proháníte. Na první pohled sice připomíná první generaci, ale podle výrobce je design kompletně nový a oba modely sdílejí pouze tři komponenty.

Základem vozu je opět trubkový rám, je však nově tvarovaný a používá silnější materiál, díky čemuž vzrostla torzní tuhost o 60 procent. Rozvor náprav povyrostl o 48 mm a rozchod kol je širší o 50 mm. Nová karoserie by měla být aerodynamičtější, ale současně poskytne i více místa a lepší komfort posádce.

Ariel Atom 4 dostal motor z ostrého civicu, na stovku zrychlí za tři sekundy

AutoMoto

Nový je také podvozek, standardně s tlumiči K-Tech a pružinami Eibach, který by měl zajistit lepší chování stroje v extrémních podmínkách. Volitelně jsou dostupné i nastavitelné tlumiče Ohlins či Bilstein s ještě lepšími schopnostmi.

Brzdy jsou o 40 procent větší a řidič si může nastavit rozdělení brzdné síly mezi nápravami, ruční brzda je hydraulická. Ariel Atom je navíc vybaven funkcí Launch Control, systémem kontroly trakce a ABS. V závislosti na využití si zájemci mohou vybrat mezi 16 až 18“ koly.

Zásadní novinkou je také použití nového motoru. Zatímco první generace spoléhala na motor od společnosti Honda, druhá generace dostala 2,3litrový přeplňovaný Ford EcoBoost převzatý z modelu Focus ST. Motor nabízí nejvyšší výkon 227 kW (309 k) a 518 Nm točivého momentu, díky nastavitelné řídicí jednotce si však řidič může vybrat z několika nastavení výkonu.

Uprostřed instalovaný motor dostal nový systém sání, větší chladiče a dvojitý systém filtrace vzduchu. Objem nádrže vzrostl o 40 procent na 70 litrů, díky čemuž by měl nový Ariel Nomad 2 zvládnout až 885 kilometrů na jednu nádrž.

Foto: Ariel Motor Company

Obě generace buginy Ariel Nomad

O přenos výkonu na zadní nápravu se samosvorným diferenciálem se může starat manuální šestistupňová převodovka, nebo šestistupňová sekvenční převodovka. Zrychlení z 0 na 97 km/h by měl stroj zvládnout za 3,4 sekundy a maximální rychlost je 216 km/h.

Oficiální premiéra nového Ariel Nomad 2 proběhne během Festivalu rychlosti v Goodwoodu, přičemž cena začíná na 67 992 librách, což je lehce přes 2 miliony korun. Společnost přitom nabízí kolem 100 různých individualizačních doplňků, díky kterým může každý kus vypadat trochu jinak. Za individualitu se však obvykle připlácí.

Nejrychlejší Subaru WRX jde do extrému

AutoMoto

Rekordní vůz z Goodwoodu je v prodeji. McMurtry Spéirling stojí 23 milionů

AutoMoto
Související témata:
Ariel Nomad

Výběr článků

Načítám