Hlavní obsah

Policisté v Moskvě rozehnali demonstraci generálů na penzi

MOSKVA

Moskevští policisté v neděli v centru města rozehnali několik demonstrací. Na jedné z nich protestovali bývalí sovětští vojenští důstojníci, na druhé se sešli lidé, kteří podporují opozičního vůdce a bývalého šachistu Garri Kasparova.

Článek

Demonstraci generálů organizoval Svaz sovětských důstojníků. Jeho šéf, generál Alexej Fomin, byl před začátkem akce přesvědčen, že policisté se na důstojníky neodváží vztáhnout ruku. Ale zmýlil se. Sám je mezi zatčenými.

Důstojníci sice měli svou demonstraci, původně ale měli v plánu spojit se s opozičním protestem Kasparových stoupenců. To se jim ale nepodařilo, policisté zatkli asi 50 lidí. Jejich zásah byl podle svědků velmi tvrdý, lidi k policejním autům vláčeli po zemi.

Podobně skončila i opoziční akce. Asi 500 lidí demonstrovalo proti změnám v Ústavě i proti chování vedení země v době hospodářské krize. Účastníci se snažili maskovat za příznivce dalšího shromáždění, které mělo uctít památku padlých čínských povstalců. Tato jediná akce byla úřady povolená

Policisté zatýkají jednoho u účastníků opoziční demonstrace.foto: ČTK/AP

Bezpečnostní síly zatkly asi 90 převážně mladých lidí. Jedno děvče podle stanice Echo Moskvy policisté vláčeli po zemi za vlasy. Zatčen byl i jeden z vůdců hnutí Jiné Rusko Eduard Limonov poté, co začal číst verše Alexandra Puškina.

Demonstrantka drží snímek opozičního lídra Garri Kasparova.foto: ČTK/AP

Proti opoziční akci svolali protest i prokremelští mládežníci, kteří se organizují v hnutí Mladé Rusko. I jejich protiprotest ale policie uťala. Zatkla devět lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám