Hlavní obsah

VIDEO: ČSSD jasně vyhrála krajské volby

Právo, Novinky, ČTK, jov, jam, fia, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu ve 14:00 se v České republice zavřely volební místnosti. Po sečtení více než 99 procent hlasů vede ve všech krajích opoziční ČSSD. ODS tak neobhájila drtivé vítězství z minulých krajských voleb, kdy vyhrála ve všech krajích kromě jižní Moravy. Šéf ODS Mirek Topolánek přiznal porážku. Podle primátor Prahy Pavla Béma by vedení ODS mělo dát k dispozici své funkce.

Článek

Podle Béma by tak špičky občanských demokratů měly učinit na prosincovém kongresu strany. On sám zatím v nejbližších dnech na nic takového apelovat nebude. "V tuto chvíli budu dělat všechno, abychom uspěli v druhém kole senátních voleb a v krajích vytvořili koalice," řekl pro ČT Bém.

Opoziční ČSSD zatím v krajských volbách vede se ziskem přes 36 procent hlasů voličů. Vládní ODS je na druhém místě s 23 procenty. Sociální demokraté zatím vedou ve všech krajích. Vítězství přitom mají už teď jisté na Vysočině a v krajích Karlovarském, Plzeňském, Moravskoslezském, Zlínském, Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Jihočeském, Libereckém a Pardubickém. V minulých volbách v roce 2004 přitom nevyhráli ani v jednom.

:. Předseda ČSSD Jiří Paroubek s manželkou Petrou sleduje průběžné výsledky sčítání volebních hlasů.foto: Právo/Milan Malíček

Třetí nejsilnější stranou je celorepublikově KSČM s více než 15 procenty.

KDU-ČSL dosud získala téměř sedm procent hlasů, která už určitě neobhájí vítězství v jihomoravských krajských volbách. Na rozdíl od roku 2004 v tomto regionu pravděpodobně skončí druzí za ČSSD, jediný lidovecký hejtman Stanislav Juránek si tak těžko bude moci znovu nárokovat tuto funkci.

Strana zelených má tři procenta.

Volební účast v dosud spočtených okrscích činí 40 procent, což je nejvíce v historii krajských voleb.

Paroubek: Lidé změnu chtějí

Šéf ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že jeho strana dosáhla grandiózního vítězství. Řekl to v živém vstupu v ČT, vysílaném z volebního studia v Lidovém domě. Podle Paroubka bude ČSSD tvrdě prosazovat programové priority v povolebních vyjednáváních.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Paroubek také řekl, že jednání o koalicích bude v rámci ČSSD věcí krajů, vedení strany jim ale dá doporučení, jak postupovat. Podle Paroubka je důležitá programová shoda, než preferování nějaké politické strany. "Pokud se domluvíme s ODS, tak se domluvíme s ODS,“ řekl k tomu s tím, že osobně by takovému řešení nedával přednost.

Výsledek krajských voleb podle Ratha znamená konec reformy ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). David Rath prohlásil, že od 1. ledna by mohl za pacienty hradit poplatky v krajských zdravotnických zařízeních Středočeský kraj. Ten by to přišlo na 80 miliónů korun ročně.

Rath také uvedl, že se bude snažit vyjednat podporu menšinové krajské vlády ČSSD se "slušnými zastupiteli ODS" i z KSČM. Zdůraznil, že nepůjde cestou přeběhlíků a sdělil, že je "velkým odpůrcem velké koalice". Rath míní, že nejlepším řešením politické situace by byly předčasné volby. "Pro ČR by bylo nejlepší, kdyby byly předčasné volby," prohlásil. Do nich by mohl vládnout úřednický nebo odbormický kabinet, popřípadě vláda ODS, ale bez Mirka Topolánka.

Topolánek: Volby skončily porážkou

Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek v první reakci přiznal porážku v krajských a senátních volbách. "Opakovaly se naruby výsledky před čtyřmi lety, kraje teď nebudou modré, ale oranžové. Varování přišlo před volbami do Poslanecké sněmovny podle nás včas," řekl Topolánek a dodal, že strana má možnost složit reparát za týden ve druhém kole senátních voleb.

:. Předseda ODS Mirek Topolánek přiznal, že volby skončily pro občanské demokraty porážkou.foto: Právo/Petr Hloušek

"Jedna z těch příčin je samozřejmě, že v České republice ještě vládnoucí strana krajské volby nevyhrála, je to určitá daň za vládnutí," poznamenal Topolánek. Případnou osobní zodpovědnost za výsledek voleb bude podle něj řešit až kongres ODS. V neděli se podle něj sejde mimořádné grémium strany.

:. Mirek Topolánek k výsledkům voleb. Zdroj: Stream.cz

Výsledky krajských voleb těžce nese primátor Prahy Pavel Bém. "Vypadá to, že ODS je krůček od krajského Armagedonu a že Jiří Paroubek dostane nástroj na uskutečnění svého hrůzného snu. Vládnout bude nikoli s Marťany, ale s komunisty," řekl během odpoledne. Posléze od novinářů doslova utekl.

:. Pavel Bém ke krajským volbám: je to armagedon. video: Stream.cz

Komunisté spokojeni, lidovci zklamaní, zelení propadli

"Jsem rád, že nebudou modré kraje," reagoval na výsledek voleb potěšeně předseda KSČM Vojtěch Filip.

:. Předseda KSČM Vojtěch Filip

Šéf zelených, kteří v krajských volbách propadli, Martin Bursík si myslí, že jejich voliči zůstali doma. Lidé podle něho vzali krajské volby jako souboj ODS a ČSSD. Výsledek ale podle Bursíka na vládu mít vliv nebude.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek uznal, že volební výsledky nejsou pro lidovce úspěchem. Novinářům řekl, že KDU-ČSL ale neopustili stabilní voliči. Poukázal na to, že vítězná ČSSD vsadila v kamapani na celostátní politiku. Lidovci neobhájili post hejtmana v Jihomoravském kraji, do druhého kola senátních voleb postupují tři kandidáti, přičemž KDU-ČSL obhajuje stejný počet mandátů.

Podle předsedy ČSÚ Jana Fischera budou finální výsledky známé v pozdních večerních hodinách. Pokud se sčítání hlasů v některém z okrsků nezkomplikuje, oficiálně budou zveřejněny až příští úterý. Od středy pak začne plynout desetidenní lhůta, v níž by mohli lidé volební výsledky zpochybnit u soudu.

VOLBY ON-LINE

Novinky.cz přinášejí svým čtenářům průběžné výpočty z Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve volebním speciálu:

Reklama

Výběr článků

Načítám