Hlavní obsah

VIDEO: Zaměstnanec slyšel před požárem Výstaviště výbuch

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, km, rav

Před začátkem čtvrtečního večerního požáru se v prostorách levého křídla Průmyslového paláce pražského Výstaviště ozval výbuch. Podle ředitele Incheby, která palác provozuje, zachytily kamery záblesk. O výbuchu mluvil i zaměstnanec firmy, který prováděl večerní obhlídku.

Požáru Průmyslového paláce prý předcházel výbuchVideo: ČTK

 
Článek

„Slyšel tu detonaci, řekl mi to a já mu věřím,“ řekl ředitel Incheby Alexander Rozin. Doplnil, že záběr viděl, ví, kde se záblesk ozval, ale odmítl místo vzhledem k probíhajícímu vyšetřování popsat.

Zaměstnanec podle Rozina prováděl obhlídku po zavření areálu. Byl právě v pravém křídle, když slyšet výbuch. Běžel do levého křídla, odkud se zvuk ozval a viděl už jen oheň, nejprve se ho pokusil hasit, nadýchal se ale zplodin. Z místa utekl, čímž si podle Rozina zachránil život.

Současně zapracovaly hlásiče požáru a na místo vyrazily záchranné složky.

Policie dopoledne sdělila, že nejpravděpodobnější příčinou je závada na elektroinstalaci. Rozin k tomu řekl, že v čase, kdy začalo hořet, už byl v budově pouze noční režim na fungování lednic.

Podle některých spekulací vybuchla kyslíková láhev, která byla v budově v souvislosti s výstavou Pragodent.

Z levého křídla Průmyslového paláce zbyly trosky. Zsdroj: TV Prima

Policie má záběry bezpečnostních kamer

Napovědět by mohly záběry z bezpečnostních kamer, které hodlají policisté prověřit. Oheň, který vypukl ve čtvrtek po 19. hodině, zcela zničil levé křídlo secesního paláce. Zůstaly jen části obvodových zdí.

Šlo zřejmě o nejhorší požár v hlavním městě od roku 1974, kdy oheň zachvátil nedaleký Veletržní palác. Podle předběžných odhadů hasičů napáchal požár škodu až za miliardu korun.

Podle slov bývalého ředitele Výstaviště a pražského zastupitele Karla Klímy v ČT byla při požáru teplota asi 800 stupňů. Ohnisko požáru bylo zřejmě v zadní části levého křídla, odtud se oheň šířil směrem ke střední části paláce.

Ještě ve čtvrtek hasiči, byť neoficiálně, nevylučovali možnost úmyslného založení požáru. Zarážející podle nich bylo, že při příjezdu hasičských jednotek byla všechna okna levého křídla paláce otevřená, takže dovnitř mohl proudit vzduch a oheň se tak mohl lépe šířit.

:. Základní údaje o levém křídle Průmyslového paláce

Levé křídlo Průmyslového paláce má v pronájmu úklidová firma Jana Kočky, bratra Václava Kočky mladšího zavražděného minulý týden. Celý areál Výstaviště si od magistrátu pronajímá společnost Incheba. Václav Kočka starší známý jako provozovatel Matějské pouti je asistentem ředitele Incheby. Podle zdroje Práva vyjádřila rodina Kočku v první reakci domněnku, že požár někdo úmyslně založil.

"Byla to nešťastná náhoda," řekl však v pátek o požáru Průmyslového paláce Jan Kočka. "V budově jsme měli pouze stroje na uklízení, protože máme úklidovou firmu. Samozřejmě jsme pojištěni. Sídlo naší firmy je někde jinde, takže nám neshořely žádné dokumenty ani účetnictví," pokračoval Jan Kočka.

Trosky průmyslového palácefoto: Právo/Petr Hloušek

"Škodu jsme zatím nevyčíslili, nicméně popírám, že by Incheba coby provozovatel celého areálu patřila naší rodině. Můj otec Václav Kočka starší je ovšem jejím zaměstnancem,“ uzavřel.

Pád levé části Průmyslového paláce. zdroj: Stream.cz

Rozhovor s očitým svědkem požáru Průmyslového paláce. Zdroj: Stream.cz

Požár zachvátil Průmyslový palác na Výstavišti. Zdroj: TV Prima

Průmyslový palác

Stavba tvořená převážně prosklenou železnou konstrukcí, postavená podle projektu architekta B. Münzenbergera za spolupráce inženýra Prášila s výzdobou B. Ohmanna a A. Dryáka. Na projektu spolupracoval rovněž Antonín Wiehl.

Vnitřní úpravy z roku 1907 podle projektu architekta J. Fanty. Figurální vitráže bočních křídel podle Mikoláše Alše.

Palác byl koncipován jako centrální budova se dvěma křídly, která měla být po ukončení výstavy stržena. Další úpravy v letech 1952-1954, tehdy odstraněn dekorativní portál v ose hlavní fasády a vytvořeno nové předsálí. Vynikající umělecká a technická památka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám