Hlavní obsah

Klementinum: NK považuje akademické studie za zavádějící

Právo, František Cinger

Středeční prezentace osmi prací studentů Školy architektury Akademie výtvarných umění, kteří řešili budoucí podobu barokního areálu Klementina jako sídla univerzitní knihovny sloužící mj. studentům a vědcům k bádání, vyvolala ostrou reakci Národní knihovny ČR.

Článek

„Vzhledem k tomu, že studenty v jejich myšlení nijak nesvazovaly podmínky památkářů ani požadavky knihovníků na organizaci provozu, mohli se zcela svobodně nechat unášet svými vizemi a fantazií. Proto je ovšem značně zavádějící, když se jejich ryze akademické studie někdo pokouší interpretovat jako reálnou variantu k současnému stavu,“ sdělil Právu Zdeněk Tichý z Úseku komunikace NK.

„Těžko si lze totiž představit, že by památkáři kupříkladu schválili výstavbu nové budovy přímo na Mariánském náměstí či vestavbu nových objektů na nádvořích Klementina. A na rozdíl od profesora AVU Emila Přikryla si specialisté – knihovníci nemyslí, že by bylo rozumné vybudovat v záplavové oblasti úložné prostory pro knihy v podzemí,“ dodal s tím, že se musí ohradit „proti opakované manipulaci s fakty“, jak ji podle jeho vyjádření předvedl profesor Přikryl při prezentaci. „V žádném případě se nikdy nechystala a ani nechystá komercionalizace Klementina,“ dodává Tichý.

V původním plánu revitalizace Klementina, podmíněnou ovšem stěhováním fondů po roce 1850 do nové budovy, se však počítalo s proměnou dnešní všeobecné studovny v kongresový sál. A s rozšířením současného prohlídkového okruhu kromě astronomické věže a galerie o Matematický a Astronomický sál. To se právě nelíbí představitelům vysokoškolských pedagogů a vědců, kteří jsou přesvědčeni, že by studentský a vědecký „živel“ z Klementina zmizet neměl.

„Analýzy studentů potvrdily, že velkorysá dispozice Klementina nevylučuje možnost vyhovět moderním trendům poskytování knihovnických a informačních služeb s maximálním využitím možnosti volného výběru publikací v oborových a specializovaných studovnách,“ soudí historik architektury Jiří T. Kotalík, který je současně mluvčím signatářů petice Za zachování Klementina studentům.

Návrhy studentů je podle něho třeba konfrontovat s představami památkové péče a konsensem v tom, jakou zátěž národní kulturní památky Klementinum v tomto smyslu snese. Co ztratíme a co naopak získáme moderním architektonickým zásahem případně využitím objektů v blízkosti.

Tichý protest uzavřel konstatováním, že se Národní knihovna „neuzavírá seriózním diskusím o budoucnosti Klementina a pokud budou mít studenti AVU zájem, dostanou možnost své klauzurní práce vystavit přímo v klementinském areálu“.

Ministerstvo kultury chce o celé záležitosti s vedením NK jednat. „Na přestavbu Klementina se více soustředíme proto, že ho chceme maximálně využít pro poskytování kvalitních služeb čtenářům a dostavět depozitáře v Hostivaři,“ uvedl mluvčí MK Jan Cieslar.

Výběr článků

Načítám