Hlavní obsah

Petici za odvolání pražského radního pro kulturu podepsalo devět tisíc lidí

Už přes devět tisíc lidí podepsalo petici Za Prahu kulturní, která mimo jiné požaduje odvolání radního pro kulturu Milana Richtra a předsedy kulturního výboru zastupitelstva a grantové komise Ondřeje Pechy (oba ODS). Zástupci petičního výboru na úterní tiskové konferenci zdůraznili, že požadavky se netýkají "jen několika divadel", ale celé pražské kultury jako takové.

Foto: Profimedia.cz

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí v Praze

Článek

Připojili se proto k akci sdružení Občané za svá práva v Praze. S veřejným protestem vystoupí se svými požadavky v den schůze pražského zastupitelstva ve čtvrtek 24. dubna od 08:30 hodin před budovou radnice na Mariánském náměstí.

Chtějí tak Pechovi odpovědět na jeho slova z konce března, když v průběhu sporů o udělování kulturních grantů upozornil, že jednání se na rozdíl od minulosti nezúčastnili žádní "nespokojení umělci s protestními transparenty".

Mezi požadavky petice patří například i oddělit podporu neziskového sektoru od podnikání v kultuře, zrušit plošnou dotaci na vstupenku, což navyšuje o zisky podnikatelům, zachovat kontinuitu ověřených kulturních činností a urychleně řešit krizovou situaci ohrožených subjektů. Těmi jsou mimo jiné divadla Archa a Semafor, Divadlo bratří Formanů, Divadlo v Celetné, Alfred ve dvoře, Galerie kritiků a Futura, festival Tanec Praha, Dny evropského filmu a Maratón soudobé hudby.

Jde o financování veškeré kultury v Praze

Tanec Praha s dvacetiletou tradicí ruší další představení a 15. ročník Dnů evropského filmu poprvé nedostal městskou dotaci; město je jeho spolupořadatelem a primátor Pavel Bém jako obvykle převzal záštitu.

"Třebaže se náš problém začal odvíjet od náhlé a nepřipravené transformace divadel, jde nyní o financování veškeré neziskové kultury v hlavním městě," řekl ředitel Činoherního klubu a člen představenstva Iniciativy pro kulturu Vladimír Procházka. Odmítl, že by šlo jen o nějakou nátlakovou akci několika lidí, jak se zástupci radnice snaží tvrdit.

"Očekáváme, že se o financování kultury začne jednat na nejvyšší úrovni a že se nalezne řešení, neboť pražský grantový systém by měl být na úrovni západní Evropy a mít přesná pravidla," dodal.

Související články

Výběr článků

Načítám