Hlavní obsah

Bursík obvinil Zubovou, že jeho e-mail rozeslala dál

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, znk, ada, nig

Strana zelených žije aférou, kterou inicioval e-mail omylem zaslaný předsedou strany Martinem Bursíkem poslankyni Olze Zubové, v němž ji označil za "krávu". Zubová Novinkám řekla, že se nemůže dočkat toho, až kauza skončí. Bursík zase v úterý obvinil poslankyni z toho, že soukromou zprávu poslala straníkům a médiím. Zubová ale rozeslání mailu novinářům popírá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

"Požádal jsem ji, aby mail vymazala. Ona to neudělala, navíc korespondenci poslala členům strany, ale také médiím," řekl v úterý Bursík. Své jednání označil za zkrat. "Člověk někdy může udělat chybu. Omluvil jsem se,“ dodal. Odmítl však potvrdit, že byl e-mail určen Zubové.

Dodal, že násilí není jeho politickým stylem a nechal se slyšet, že měl těžký víkend.

"Je to nepříjemná etapa. Důležité však je věci řešit uvnitř strany, nikoli na veřejnosti. Omluvou to pro mě skončilo,“ dodal Bursík.

Kuchtové omluva nestačila

Zelení na úterním jednání poslaneckého klubu Bursíkův e-mail řešili. „Využil jsem jednání klubu jako platformu k omluvě a zároveň k vysvětlení, že obsah e-mailu by neměl být brán tak, jak byl napsán, že si něco takového o nikom nemyslím a zároveň, že nehodlám používat nějaké silové metody při hledání konsenzu uvnitř strany,“ řekl Bursík.

Vzhledem k tomu, že na jednání chyběla Zubová, budou se zelení e-mailovou aférou ještě zabývat. „Jsem připraven sám otevřít tu otázku v momentě, kdy bude klub v plném obsazení a bude tady i Olga Zubová,“ uvedl šéf strany. Na klubu zopakoval, že je připraven na setkání se Zubovou, až bude zdravotně v pořádku.

Místopředsedkyni zelených Daně Kuchtové, která se jednání klubu zúčastnila, však Bursíkovo vysvětlení nestačí. „Dnes jsme tuto otázku otevřeli, budeme ji řešit vnitrostranicky, ale nepovažuji ji za vyřešenou,“ uvedla.

Zubová: osobně to vyřešíme příští týden

"Nechci celou věc komentovat, je to citlivá záležitost," řekla Novinkám Zubová. Dodala, že by se měla s Bursíkem sejít přiští týden a "všechno osobně vyřešit". "Do žádných médií jsem e-mail neposlala," reagovala na Bursíkovo obvinění. "Doufám, že ta absurdní kauza skončí a že budu mít klid," poznamenala poslankyně, kterou na začátku týdne čeká náročná operace.

Zubová se zhruba před dvěma týdny ze zdravotních důvodů nezúčastnila druhé volby prezidenta, za což ji Bursík a předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Jacques kritizovali. V úterý ani Bursík ani Jacques nereagovali na telefonáty.

:. Předseda zelených Martin Bursík a předsedkyně poslaneckého klubu strany Kateřina Jacquesfoto: Právo/Lukáš Táborský

Bursík v pondělí uvedl, že mail se netýkal Zubové, Kuchtová tomu ale nevěří. "Myslím, že mail byl o Zubové, je jasně vidět, komu to (Bursík) posílal a o čem psal," uvedla.

Olga Zubová zaslala svůj mail, ve kterém se omlouvala z úterní schůze klubu SZ, v neděli ve 22:17. Zpráva začíná přímo textem, počáteční oslovení chybí.

Ze zdravotních důvodů se bohužel musím omluvit ještě z jednání klubu dne 26.2. Tento týden podstoupím druhou operaci, předpokládané propuštění z nemocnice je 3.3. nebo 4.3. Záleží na pooperačním stavu, na tom, zda nebudou žádné další komplikace. Děkuji za pochopení Olga

Ani ne hodinu poté, tedy ve 23:13, Bursík poslal svoji odpověď. Těžko tvrdit, že se netýkala nemocné poslankyně, v první větě totiž předseda SZ reaguje na to, že Zubová na začátku své zprávy nikoho neoslovila. Navíc se předmět Bursíkova mailu jmenuje "Re [klub] omluvenka", tedy stejně, jako zpráva Zubové. Předseda zelených chtěl podle všeho mail poslankyně přeposlat Kateřině Jacques, zřejmě se ale překlikl a místo "předat dál" zmáčknul tlačítko "odpovědět".

Ona ta kráva nás už ani neumí oslovit. To je neuvěřitelný. Donutíme je ke spolupráci - silou, kaťuško. Políbení martin

„Vim, že žádný stranický předseda není Mirek Dušín, i kdyby se snažil tak působit. Silová řešení ale nejsou na pořadu dne. Jakékoli snahy o řešení silou jsou výrazem nejistoty. Čekal bych spíše snahu situaci uklidnit a hledat shodu,“ řekl Právu místopředseda zelených Dušan Lužný.

Podle informací Práva se v pondělí večer neformálně sešli někteří zelení politici, kteří patří k Bursíkově opozici. Obsahem schůzky byl právě mail, který Bursík omylem poslal Zubové. Dobře informované zdroje tvrdí, že skupina rebelů zatím váhá, jaký zvolit postup v této situaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám