Hlavní obsah

Plzeň si bude na pochod neonacistů stěžovat u Ústavního soudu

– PLZEŇ • Aktualizováno

Plzeňská radnice podá k Ústavnímu soudu stížnost proti zamítnutí kasační stížnosti magistrátu, kterou chtěla zabránit protestnímu pochodu pravicových radikálů. Stížnost zamítl Nejvyšší správní soud. Radnice uvedla, že město už nebude žádným způsobem bránit neonacistům, aby ve 1. března uskutečnili svůj pochod.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Primátor Plzně Pavel Rödl

Článek

„Po domluvě s magistrátem podáme ústavní stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a budeme požadovat i změnu některých částí shromažďovacího zákona,“ oznámil právník Jaroslav Svejkovský, který město v této věci zastupuje.

„Na podání stížnosti máme čas šedesát dnů,“ řekl Právu Svejkovský. Podle něj soudy posuzovaly věc jen z čistě formálního hlediska, když své verdikty opíraly o to, že primátor rozhodl o zákazu pochodu až po vyměřené třídenní lhůtě.

Radnice už nemá žádnou možnost pochodu pravicových extrémistů zabránit. Podle ohlášení jich má přijet zhruba sto padesát. „Zasáhneme pokud poruší zákon. Propagaci zakázané ideologie nepřipustíme,“ varoval Rödl. Radikálové mají projít městem v sobotu odpoledne a to od autobusového nádraží na náměstí Republiky. V pohotovosti budou stovky policistů.

Město chystá bezpečnostní opatření 

Kasační stížnost zamítl Nejvyšší správní soud v Brně (NSS) minulý týden, a to proti verdiktu Krajského soudu v Plzni. NSS potvrdil, že primátor Pavel Rödl (ODS) zakázal předchozí pochod příznivců radikální pravice neoprávněně.

Radnice tak už nechce opakovat postup, při kterém primátor zakázal původní pochod ohlášený na 19. ledna dva dny před jeho konáním.

Podle Rödla může nyní pochod zakázat pouze úřad třetího městského obvodu, když bude během akce porušován zákon. Pokud by Rödl znovu zakázal pochod "na svoji pěst", porušil by vědomě pravomoc veřejného činitele, a byl by tak trestně odpovědný.

Bezpečnostní opatření budou obdobná jako při první akci. Jejich konkrétní podobu a rozsah v pondělí projedná bezpečností rada města. Neonacisté jsou zatím jediní, kdo mohou 1. března ve městě akci uspořádat. Ostatním žadatelům obvod akci zakázal.

Židovská obec si stěžuje na zákaz svého setkání

Odpoledne rozhodne Krajský soud v Plzni o žalobě židovské obce, která na 1. března svolala své setkání, ale třetí městský obvod jí ho zakázal. Židovská obec argumentuje v žalobě tím, že požádala o akci dříve, než rozhodnutí krajského soudu ve prospěch pochodu nabylo právní moci.

Lednový pochod svolal Václav Bureš jako protestní akci za svobodu slova v reakci na listopadový zásah policie proti neonacistům v Praze. Podle odborníků na extremismus má organizaci na starost neonacistický Národní odpor. Pozvánky na pochod se už objevily na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám