Hlavní obsah

Několik politiků ODS podepsalo výzvu, k níž se hlásí i extrémisté

– PRAHA

Šest politiků ODS se podepsalo pod výzvu, mezi jejímiž signatáři figurují i někteří představitelé české krajní pravice. Poslanci, kteří se ztotožnili s výzvou volající po obraně hodnot, jako je národ, tradiční rodina a rozdělení rolí mezi mužem a ženou, spojení s extrémní pravicí odmítají. Petici prý podepsali proto, že jim byl její obsah sympatický.

Článek

O tom, kdo výzvu připravil a spolu s nimi podepsal, prý nevěděli. Na podpisy poslanců ODS pod spornou peticí upozornil již dříve Deník.

Mezi signatáři výzvy se objevila jména poslanců ODS Petra Plevy, Evy Dundáčkové, Aleny Páralové, Juraje Ranince, Josefa Ježka, Zdeňka Proseka a senátora Karla Tejnory. Na petiční listině, která byla zveřejněna na webových stránkách Národní tiskové agentury www.natia.cz, jsou spolu s politiky ODS podepsaní například i zástupci hnutí Právo a spravedlnost a sdružení Vlastenecká fronta, které Bezpečnostní informační služba zařadila ve výroční zprávě za rok 2006 mezi krajně nacionalisticky až xenofobně zaměřené organizace.

"Nemám nic společného s českou ultrapravicí a nikdy jsem neměla. Petici D.O.S.T. jsem podepsala, protože hodnoty, na které odkazuje, jsou mi sympatické a neshledávám na nich nic závadného," řekla poslankyně Dundáčková. Výzvu prý dostala elektronickou poštou a o tom, kdo je mezi jejími signatáři nic nevěděla.

Petice mimo jiné varuje před "antidiskriminační agendou", kterou údajně přináší ideologie šířící se z Evropské unie. Výzva odmítá také snahy o "demontáž rodiny založené na manželském svazku muže a ženy". Nežádoucí je podle signatářů také ideologie "bezpohlavní společnosti," která nerespektuje rozdílnost mužů a žen.

Kdo výzvu podepsal

Eva Dundáčková

Petr Pleva

Alena Páralová

Juraj Raninec

Josef Ježek

Zdeněk Prosek

Karel Tejnora 

"Nehlasovala jsem pro registrované partnerství a shledávám docela výrazné rozdíly mezi muži a ženami. Velmi výrazně mi vadí například to, že jsme v souvislosti s antidiskriminačním zákonem vypověděli směrnici, která zakazovala práci žen v dolech," řekla Dundáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám