Hlavní obsah

Toxické pasty Ferda a Večerníček mohou poškodit zdraví dětí

Novinky, toh
PRAHA

Před toxickými dětskými zubními pastami, které mohou poškodit ledviny a centrální nervovou soustavu, varuje ministerstvo zdravotnictví. Jedná se o pasty s obrázky pohádkových postaviček. Výrobky se již nesmí prodávat.

Článek

"Chemickými rozbory jsme zjistili, že dětské zubní pasty obsahují diethylenglykol (DEG), který patří mezi toxické látky. Ty mohou nepříznivě působit na ledviny a centrální nervovou soustavu," uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Podle něj není na použití těchto látek v kosmetice vázána žádná směrnice, přesto nejsou určeny pro výrobky pro dutinu ústní. Tím se má zamezit možným toxickým účinkům. 

:. Zakázané výrobky, které mohou poškodit zdraví dětí. Foto: MZ

Konkrétně se jedná o výrobky - dětská zubní pasta Večerníček (tuti-fruti) s šarží do 27. ledna 2010, Ferda (apple - jablkový) s šarží do 12. července 2009 a Ferda (strawberry - jahodový) se spotřebou do 17. května 2010.

Co je to diethylenglykol (DEG):

Toxikoložka Hana Rakovcová Novinkám řekla, že látka ve velkém toxickém množství může poškodit ledviny až do úplného selhání. Navíc působí i na centrální nervovou soustavu, což se může projevit bolestmi hlavy až poruchami vědomí.

Výrobky na český trh dovážela firma Mattes Trading z Frýdku-Místku. Nebezpečné pasty byly vyrobeny v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám