Hlavní obsah

Ženské slzy jako citové vydírání a manipulace

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždycky, když napíšu něco o rozdílech mezi mužem a ženou, dostanu několik nesouhlasných dopisů. Většinou protestují ženy. Nechtějí se od mužů odlišovat. Všechny odlišné vlastnosti považují málem za urážku. Přitom jsem nikdy neřekl, že jsou příslušníci jednoho pohlaví nějak horší nebo lepší. Jsou prostě jiní.

Článek

Přistupuji proto s určitými obavami k dnešnímu tématu: citovým projevům, jako je pláč a citové vydírání. Rozdíl mezi ženami a muži se u nich projevuje na první pohled. Málokdo bude asi protestovat, když řeknu, že to jsou ryze ženské zbraně. Muž, který si slzami vynucuje nějaké chování nebo jednání, je vzácnější než bílá vrána.

Z lékařského hlediska mají lidské slzy tři funkce. Oplachují a čistí povrch oka. Jsou důležitým signálem bolesti i utrpení. A díky nim se z těla vylučují látky produkované stresem. Slzy vyvolané zármutkem nebo stresem mají jiné chemické složení než slzy, které trvale oplachují oko. Vědci zjistili, že obsahují endorfiny, látky, které tlumí nepříjemné pocity. Není pak divu, že se nejedna žena potřebuje vybrečet, aby si uklidnila nervy.

Malé dítě nemusíme učit plakat. Brečí několikrát denně a tímto projevem si zajišťuje splnění svých požadavků nebo potřeb. Mužský pláč zpravidla v pubertě ustává. Dospělý muž zřídka pláče na veřejnosti. Z evolučního hlediska by byl více ohrožen. Okolí by jeho pláč chápalo jako projev slabosti.

Cizí lidé na pláč většinou nezabírají

Ženské slzné žlázy jsou výkonnější, což je v souladu s větší citovou aktivitou ženského mozku. Plačící žena zažívá jakýsi návrat do dětského věku. Dává signál, že potřebuje péči, ochranu a pomoc.

A stejně jako jsem nedávno psal o falešných signálech těla: líčení, tetovážích, vyholování a silikonovém poprsí, může být také ženský pláč falešnou zvěstí. Slouží pak k podvodným vyděračským manévrům a citové manipulaci. Může se to však dařit pouze v komunikaslzy. ci s blízkou osobou. Cizí lidé na pláč většinou nezabírají. Žena tímto pláčem naznačuje, že pokud nedojde ke splnění jejích požadavků, bude trpět. Předem kalkuluje u blízkých s pocitem viny.

Samozřejmě i mezi muži existují zdatní citoví vyděrači. Zejména v oblasti sexu se setkáváme s výhrůžkami typu "když mi nebudeš po vůli, tak...". Pokud hrozí rozchodem, bývá úspěšný. Málokdy však při tom tečou slzy.

Ženským slzám odolají jenom emocionálně oploštělí

Znamenitě umějí vydírat příslušníci starší generace: "Když se o mne nebudete starat, skončím ve starobinci a všechno odkážu charitě." Zpravidla u toho nepláčou. Také řada rodičů ovládá umění, jak citově vydírat své děti. Ty jim to později často oplácejí a často dosáhnou ještě většího mistrovství.

Ženské slzy jsou však specifickým vyděračským postupem. "Ty mě nemáš rád." Ani nemusí téci, stačí, když tu větu doprovází mírné zvlhnutí zraku. A oběť už poslušně skáče, jak vyděračka píská. Teď si ještě může představit, jak se těmi slzami odplavují stresové hormony a oko oplachují endorfiny.

Ženským slzám odolají jenom emocionálně oploštělí a citově vyprahlí drsňáci. A žena brzy pochopí, že pro takového darebáka se vlastně plakat ani nevyplatí.

Reklama

Související témata:

Související články

Onanie je prevencí sexuálních poruch

Bohumil Hrabal se na několika místech svého díla zmiňuje o mravoučném spisku jakéhosi pana Batisty. Nedávno jsem na tuto knihu narazil. Jmenuje se Sebeochrana...

Nesmyslný strach z hormonů

Jakmile dnes v ordinaci zazní slovo hormon, otřásá se spousta žen nechutí a odporem. Očekávají v důsledku hormonální léčby hrůzostrašné následky. Od zvýšeného...

Když byla nymfomanie ještě nemocí

V sexuologických poradnách se otázky nadměrného pohlavního pudu přetřásají poměrně často. Málokdo pochopí, že se nejedná o žádnou nemoc. Jejím jediným...

Výběr článků

Načítám