Hlavní obsah

Muzeum vystavuje auta ruských vůdců od posledního cara po Putina

Ruská Garáž pro zvláštní účely slaví 100 let – byla založena v roce 1921. U této příležitosti vystavuje svou historii na čtyřech kolech – a i něco navíc. V muzeu v Moskvě si lze prohlédnout mercedes, jakým jezdil car Mikuláš II., Stalinův ZiS i Packard, anebo Aurus Senat Vladimira Putina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Veterány z kremelské garáže, ve kterých se vozili sovětští a ruští vůdci, vystavují v MoskvěVideo: AP

 
Článek

Garáž pro zvláštní účely (GON, Garaž Osobogo Naznačenja) je organizace v podstatě určená pro převoz špiček sovětského a později ruskéko státu – vůdců a prezidentů. Za svou stoletou historii vozila Lenina, Stalina i další prezidenty, včetně toho současného.

Kromě oslavy stoletého výročí před nedávnem odtajnila část svých archivů – a tohle všechno podle mluvčí muzea Oksany Serpakové návštěvníci výstavy můžou vidět. „Ukazujeme naprosto unikátní archivní dokumenty, unikátní fotky a videa,” říká Serpaková.

Ti, kterým jde hlavně o auta, ale samozřejmě nepřijdou zkrátka. Nejstarší exponát je červený prototyp značky Mercedes zapůjčený z muzea této automobilky. Stejným jezdil car Mikuláš II. K vidění je také kopie rolls-royce, jímž jezdil V. I. Lenin, a dvě auta Stalina – americký Packard a ZiS-115.

Rusko zahájilo sériovou výrobu Putinovy limuzíny Aurus Senat

AutoMoto

„Stalin jezdil packardem, ale potom pro něj vznikl ZiS-115. Je to obrněná verze a jezdil s ním poslední tři roky života, od roku 1950. Předtím jezdil packardem,” vysvětluje Serpaková.

Kromě toho muzeum ukazuje také zelený GAZ-24-95, kterým Leonid Brežněv jezdil na lov, a moderní limuzínu Aurus Senat, kterou Vladimir Putin přijel na svou zatím poslední inauguraci v roce 2018. A také další auta, zejména mercedesy a zily, které za posledních více než sto let sloužily Kremlu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám