Hlavní obsah

Mazaný Rus přechytračil banku smlouvou na kreditní kartu

Právo, mcm

Nabídka na vydání kreditní karty, kterou před pěti lety Dmitriji Agarkovovi poslala firma Tinkoff Credit Systems, se potenciálnímu klientovi nijak nelíbila. Nehodil ji ale do koše – místo toho si smlouvu naskenoval a do pasáží drobně psaného textu, který nikdy nikdo nečte, doplnil vlastní podmínky. Pak smlouvu podepsal a poslal zpátky. Načež se ukázalo, že drobnopis nečetla ani banka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvaačtyřicetiletý obyvatel Voroněže si totiž ve smlouvě stanovil, že nebude platit žádné úroky ani jiné poplatky a že se na něj nevztahují omezení pro čerpání kreditu. Kuriózní případ popsal web Russia Today s odvoláním na deník Kommersant.

Agarkov ovšem zašel ještě dále – smluvně předepsal, že za každou jednostrannou změnu smlouvy mu banka vyplatí kompenzaci ve výši tří miliónů rublů (asi 1,8 mil. korun). A také že kdyby chtěl Tinkoff Credit Systems dohodu náhodou zcela zrušit, čeká ho závazek zaplatit klientovi dalších šest miliónů rublů.

„Banka potvrdila smlouvu podle klientových podmínek a poslala mu kreditní kartu i kopii schváleného dokumentu. Limit pro úvěr zůstal neomezený. Pan Agarkov by si mohl koupit ostrov v Malajsii a banka by to podle zákona musela zaplatit,“ řekl jeho advokát Dmitrij Michalevič.

Žádá odškodné 24 miliónů rublů

Po pěti letech, kdy Agarkov – zcela v souladu se smlouvou – neplatil úroky ani poplatky, jej kvůli tomu kreditní firma zažalovala a zároveň se pokusila zrušit kartu. Padla však kosa na kámen – se zlou se totiž potázala.

Tento týden totiž ruský soud rozhodl, že Agarkov má bance uhradit pouze devatenáct tisíc rublů, které si půjčil. Úroky a poplatky, které dlužnou sumu zvyšovaly více než dvojnásobně – na pětačtyřicet tisíc rublů – už podle verdiktu hradit nemusí.

Banka u soudu musela přiznat, že udělala kardinální chybu. „Podepsali dokumenty, aniž by se do nich dívali. Říkali to, co obvykle říkávají jejich dlužníci – ‚My jsme to nečetli‘,“ prohlásil po vynesení rozsudku advokát Michalevič.

On a jeho klient se teď rozhodli obrátit hru – žalují Tinkoff Credit Systems za nedodržení podmínek platné smlouvy a za zrušení karty. Jako odškodné požadují 24 miliónů rublů, tedy více než 14 miliónů korun.

Tinkoff Credit Systems se jim revanšoval protižalobou, v níž osočil Agarkova z padělání smlouvy. „Náš právník si myslí, že nedostane 24 miliónů, ale pořádné čtyři roky ve vězení za podvod. Teď je to věc principu,“ soptí napálený majitel banky Oleg Tinkov.

Ve svých tweetech ujišťuje: „Nemáme klauzule psané drobným písmem, vše je jasné a transparentní. Přijďte si k nám pro kartu a uvidíte. Krádež je hřích – podle mého názoru, samozřejmě. Ne všichni v Rusku si to myslí.“

Soud bude celý případ znovu posuzovat v září. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám