Hlavní obsah

Satan na internetu zvýšil poptávku po vymítačích ďábla

– Řím
Právo, mcm

Vlivem internetu se podle katolické církve rychle šíří uctívání Satana, což nebývale zvyšuje poptávku po vymítačích ďábla – exorcistech. Růst satanismu znepokojil katolický klérus natolik, že kvůli němu podle listu The Daily Telegraph uspořádal v Římě speciální šestidenní konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Ženy ležící na podlaze protestantského kostela v Londýně doufají, že se jim při vymítání dostane i poselství od Boha.

Článek

„Kvůli internetu je nalezení informací o satanismu mnohem snazší než v minulosti,“ varoval Carlo Climati z papežské univerzity v Římě, který se specializuje na rizika působení satanismu na mladé lidi. Pokud se heslo satanismus vloží do vyhledávače, ukáže se skoro jeden a tři čtvrtě miliónu odkazů. Pod slovem Satan je jich dokonce přes 30 miliónů.

„Musíme se mít na pozoru, protože okultní a satanské praktiky se hodně šíří, částečně za pomoci internetu a nových technologií, které přístup k těmto rituálům usnadňují,“ upozornil kněz Gabriele Nanni z římské Kongregace pro blahořečení a svatořečení.

„Za pár minut můžete kontaktovat satanistické skupiny a bádat o okultismu,“ sekunduje mu Climati, zatímco Nanni – sám exorcista - varuje, že „došlo k opětnému oživení“ Satanova kultu. Organizátoři římské konference soudí, že vzestup satanismu, živený nejmodernější technikou, se silně podceňuje.

Ohrožena je prý hlavně mládež

Konference přilákala nejen desítky kleriků, ale také lékaře, psychology, psychiatry, učitele a další specialisty, kteří pracují s mládeží. „Je tu zvláštní riziko pro mladé, kteří mají problémy a jsou emocionálně zasažitelní,“ vysvětlil Climati.

Odmítá názor, že konference má ukázat, jak se stát vymítačem ďábla. Setkání se tak liší například od loňské konference biskupů v USA, která se zaměřila na výchovu kněží k exorcismu. Nyní, jak uvádí Climati, jde jen „o sdílení informací o exorcismu, satanismu a sektách – cílem je poskytnout pomoc rodinám a kněžím“.

Je ale fakt, že exorcismus budí v posledních letech značnou pozornost. Už na počátku 90. let bylo založeno Mezinárodní sdružení vymítačů ďábla. Před 12 lety byl změněn i rituál vymítání – stalo se tak poprvé od roku 1614.

Vyhánění ďáblů a démonů může teoreticky provádět každý kněz, Vatikán však už před 3 lety vyzval církevní hodnostáře, aby zvali na podobné úkony jen vymítače-profesionály. Loni vyvolal poprask hlavní exorcista Vatikánu, který prohlásil, že ďábel číhá i v tomto městě.

Kdo je vymítač-profesionál:
– katolický kněz, jenž má povolení svého biskupa
– bývá členem Mezinárodního sdružení exorcistů.
– pozná rozdíl mezi posedlostí ďáblem a duševní nemocí – tu by měl nechat lékařům
– provádí vymítání v kostele nebo na posvátném místě, v soukromí jen za přítomnosti svědků
– při rituálu se vyhne pověrečným praktikám – používá jen kříž, svěcenou vodu a ostatky
–- při rituálu má být v sutaně, má mít komži a fialovou štolu
– od roku 2005 může absolvovat speciální dvouměsíční kurs ve vatikánské koleji Atheneum

Reklama

Výběr článků

Načítám